آی اِس آی و طالبان به دنبال «دهلیز مصؤون» قاچاق مواد مخدر

سید مهدی حسینی
آی اِس آی و طالبان به دنبال  «دهلیز مصؤون» قاچاق مواد مخدر

پس از انفجار در مدرسه‌ی دارالعلوم‌الشریعته در منطقه‌ی اسحاق‌آباد شهر کویته‌ی پاکستان، اطلاعات مهمی از نشست اعضای رهبری شورای کویته‌ی طالبان با سازمان استخبارات پاکستان و قاچاق‌بران بزرگ مواد مخدر، به بیرون درز کرد. بخش عمده‌ای از این اطلاعات در اختیار روزنامه‌ی صبح کابل قرار گرفته است؛ بر اساس این اطلاعات، اعضای رهبری شورای کویته‌ی طالبان، قاچاق‌بران بزرگ مواد مخدر، افراد ارتباطی ISI و رییس پولیس اسحاق‌آباد کویته‌، شام‌گاه روز پنج‌شنبه (۱۹ جدی) نشستی را در مدرسه‌ی دارالعلوم الشریعته‌ی اسحاق‌آباد کویته، برگزار کردند که ایجاد «دهلیزمصؤون» برای قاچاق و ترانزیت مواد مخدر به داخل پاکستان و گردآوری پول‌های قاچاق مواد مخدر از آجندای اصلی این نشست بود.
شیخ عبدالحکیم که هم‌اکنون در بیمارستان نظامی لاهور پاکستان تحت درمان است، او از سوی رهبری طالبان مأموریت دارد تا راه‌های مصؤون قاچاق و ترانزیت مواد مخدر را به داخل پاکستان باز کند و مواد مخدر افغانستان از مسیر پاکستان به کشورهای دیگر ترانزیت شود. در این جلسه، شیخ عبدالحکیم از سازمان‌ استخبارات پاکستان می‌خواهد که در قاچاق مواد مخدر به داخل پاکستان همکاری کند و از تأمین امنیت راه ترانزیت مواد مخدر، اطمینان دهد. در عین حال، قاضی‌القضات طالبان از قاچاق‌بران مواد مخدر می‌خواهد که در مورد پول‌های گردآوری شده گزارش دهند؛ زیرا پایان سال نزدیک است و باید مشخص شود که در سال جاری، چه مقدار پول از قاچاق مواد مخدر به دست آمده است.
در این مجلس، شورای کویته‌ی طالبان از سازمان استخباراتی پاکستان می‌خواهد که یک دهلیز مصؤون برای قاچاق مواد مخدر ساخته شود تا مواد مخدر از افغانستان به داخل پاکستان قاچاق و به کشورهای دیگر ترانزیت شود که در این راستا، سازمان استخباراتی پاکستان همکاری کند تا مزاحمتی ایجاد نشود.

چه کسانی کشته و زخمی شدند؟
امان‌الله فرزند عبدالغنی، رییس پولیس منطقه‌ی اسحاق‌آباد کویته، حاجی اختر محمد پسر مولوی عبدالحق -عبدالحق عضو کمیسیون نظامی در ولایت‌های جنوبی و فرمانده‌ی نظامی طالبان در ولایت ارزگان- حاجی صوفی‌زاده برادر شیخ عبدالحکیم، نظرگل برادر ملا گل‌آغا –ملا گل‌آغا رییس کمیسیون مالی طالبان- حاجی احمدخان، قاچاق‌بر مواد مخدر و دوست نزدیک «سراج‌الدین حقانی»، برادر ملاعبدالحکیم، دوست نزدیک شیخ عبدالحکیم، مفتی طالبان و مسؤول مدرسه‌ی دارالعلوم الشریعته از جمله کسانی استند که در این جلسه حضور داشتند و در اثر انفجار کشته و زخمی شده ‌اند. عبدالغفور و قدرت، پسران شیخ عبدالحکیم نیز زخمی شده و در بیمارستان‌ ملکی کویته تحت درمان قرار دارند.
رییس پولیس اسحاق‌آباد کویته‌ی پاکستان، شریک نشست مهم طالبان و سازمان استخباراتی پاکستان بود و افراد او، مأموریت داشتند تا امنیت این نشست را تأمین کنند. پولیس اسحاق‌آباد در تشکیلات خود، تشکیل تازه‌ای را به نام CID ایجاد کرده است که این تشکیل دو هدف اساسی دارد: اول، زخمی‌ها و کشته‌های طالبان افغانستانی را به بیمارستان‌های ملکی کویته انتقال و تحت درمان قرار می‌دهد و دوم، تجهیزات و جنگ‌ابزارهای نظامی را برای طالبان افغانستانی فراهم می‌کند.
شیخ عبدالحکیم، قاضی‌القضات طالبان، مهم‌ترین فرد طالبان بود که در این نشست زخمی شد. او که تا فردای آن حادثه در بیمارستان ملکی کویته تحت درمان قرار گرفته بود، اکنون ISI پاکستان او را جهت تداوی بهتر به بیمارستان نظامی«لاهور» انتقال داده است.
امان‌الله، رییس پولیس منطقه‌ی اسحاق‌آباد کویته، دوست نزدیک شیخ عبدالحکیم و صدر ابراهیم است. صدر ابراهیم از افراد برجسته‌ی طالبان است که فرماندهان نظامی زیادی را در میان این گروه دارد. صدر ابراهیم، رییس پیشین کمیسیون نظامی است؛ اما بنا بر اختلافات میان‌گروهی، اکنون نقش چندانی در تصمیم‌گیری‌های طالبان ندارد. حاجی احمدخان، قاچاق‌بر مواد مخدر و دوست نزدیک سراج‌الدین حقانی، معاون گروه طالبان است. این قاچاق‌بر، کارمندان ارتباطی سازمان استخباراتی پاکستان را در این جلسه آورده بود.
حفیظ‌الرحمان ولد حاجی عبدالله، رفیع‌الله ولد عبدالخالق، الله‌محمد ولد عبدالبصیر، مولوی عبدالمنان جهان‌گیر ولد گل‌خان، نجیب‌الله ولد قاری قطب، حافظ ولی ولد الله‌یار، کاکاجان (ناشناخته) و مطیع‌الله از جمله افرادی استند که در کنار دیگران کشته شده ‌اند. ISI تمامی زخمی‌های این انفجار را در بیمارستان ملکی کویته و بیمارستان ملکی «گیلانی» تحت درمان قرار داده و این بیمارستان‌ها به شدت تحت نظارت ISI قرار دارد.
سازمان استخباراتی پاکستان تلاش کرد که مسؤولیت این انفجار را به عهده گروه‌های دیگر بیندازد، در حالی که این حادثه ناشی از اختلافات داخلی طالبان بود. ISI هیچ گونه مطبوعات داخلی پاکستان را اجازه نداد که از این رویداد گزارشی تهیه کنند و یا هم پوشش دهند. استخبارات پاکستان تلاش کرد که تلفات این رویداد را برعکس جلوه دهد که گویا، قربانی این رویداد طالبان افغانستانی نیستند؛ در حالی ‌که همه‌ی کشته‌ها و زخمی‌ها طالبان افغانستانی تحت نفوذ سازمان استخباراتی این کشور استند.
پس از این روی‌داد، نوار صوتیِ مربوط به گروه طالبان در اختیار روزنامه‌ی صبح کابل قرار گرفته و در این نوار اعضای طالبان میان یک‌دیگر تماس تلفونی برقرار می‌کنند و این حادثه را به شدت حیران‌کننده می‌خوانند.
در این نوار صوتی، اعضای طالبان می‌گویند که اکثر اشتراک‌کنندگان این جلسه کشته شدند و استخبارات پاکستان، جسدهای کشته‌شدگان را تحویل نداده است. در این نوار صوتی، اعضای طالبان چنین می‌گویند: «خبر بدتر این است که جسد شهیدان را ندادند. گفتند که به لابراتوار می‌برند؛ اما ما خبر شدیم که جسدها را به سگ‌ها دادند. مه که حیران شدم، دوستی و همکاری که این قسم نیست.»
اطلاعات موجود نشان می‌دهد که یک آشفتگی در روابط و نوع همکاری سازمان استخباراتی پاکستان و گروه طالبان به میان آمده است. این آشفتگی، درست زمانی برجسته می‌شود که ISI نتوانسته امنیت افراد نفوذی خود در گروه طالبان را تأمین کند. در عین حال، محتوای نوار صوتی اعضای طالبان نشان می‌دهد که وقوع انفجار در نشست شورای کویته و عدم تحویل‌دهی جنازه‌های آن‌ها، بر دوستی سازمان استخباراتی پاکستان و طالبان سایه افکنده است.
پس از یک هفته از وقوع این رویداد اما هیأت مذاکره‌کننده‌ی طالبان و امریکا، یازدهمین دور مذاکرات‌ شان را در دوحه پایتخت قطر آغاز کردند. سخن‌گوی دفتر سیاسی طالبان اعلام کرده که دو طرف در خصوص «امضای موافقت‌نامه‌ی صلح و مراسم مربوط به آن» گفت‌وگو کرده اند.