طلاق؛ عوامل و تأثیراتش در خانواده

زهرا سیاس
طلاق؛ عوامل و تأثیراتش در خانواده

قسمت دوم

اگر در زندگی مشترک با مشکلاتی روبه‌رو شده اید و ممکن است به سوی طلاق پیش بروید، باید به خاطر داشته باشید که همیشه خراب کردن یک زندگی راحت‌ترین کار ممکن است و در اکثر مواقع بدترین راه نیز است. شما می‌توانید با مشوره گرفتن از افراد متخصص و ریشه‌یابی مشکل در رابطه ای که دارید، آن را درمان کنید و با تلاش و استفاده از راهکار‌های درست، پایه‌های زندگی مشترک خود را محکم کنید و آن را نجات دهید.

از مهم‌ترین آسیب‌هایی که هر خانواده را تهدید می‌کند، پدیده‌ی طلاق است. زمانی که زوجین بعد از ازدواج نتوانند هدف مشترک خود را دنبال کنند و تنش‌ها و ناسازگاری‌ها شدت یابد، به طوری که موفق به حل مسائل و مشکلات خود نشوند، ابتدا طلاق عاطفی اتفاق می‌افتد و به تدریج به سمت جدایی پیش می‌روند. آگاهی با انواع طلاق به شما کمک می‌کند تا در صورت ضرورت جدایی، بهترین گزینه‌ی پیش روی خود را انتخاب کنید و متحمل زیان بیشتر نشوید.

احتمالا برای آن که بتوانید انواع طلاق را بشناسید به سایت‌ها و کتاب‌های حقوقی مراجعه کرده اید؛ متأسفانه زبان کتاب‌های حقوق عموما زبانی پبچیده است که این امر تقریبا در تمام کشور‌ها مشابه است. انواع طلاق متفاوت است؛ پس لازم است قبل از مراجعه به نهادهای عدلی و قضایی و طرح دادخواست طلاق ابتدا در خصوص انواع آن اطلاعات کافی و جامع  داشته باشید تا در هنگام طلاق، دچار ضرر و زیان ناشی از عدم آگاهی به مسائل قانونی نشوید.

انواع طلاق

هر کدام از انواع طلاق در عین حال که به لحاظ حقوقی تأثیرات متفاوتی به جا می‌گذارد؛ از نظر روحی و روانی نیز دارای اثرات مختلفی است.

۱- طلاق رجعی: کلمه‌ی رجعی از ریشه‌ی کلمه‌ی رجعت به معنای قابل بازگشت گرفته شده است. طلاق رجعی یعنی اگر زوجین پس از طلاق پشیمان شوند می‌توانند طلاق ثبت شده را فسخ کرده و دوباره با یک‌دیگر ازدواج کنند. پس اگر احتمال می‌دهید که ممکن است در آینده از ارائه‌ی دادخواست و انجام طلاق پشیمان شوید باید دقت کنید که طلاق شما از نوع بائن نباشد.

۲- طلاق با‌‌‌‌‌‌‌‌‌ئن: بائن به معنای غیر قابل بازگشت است؛ یعنی زمانی که طلاق شما به صورت بائن باشد، حتا اگر از موضوع طلاق پشیمان شوید، دیگر نمی‌توانید با همسر قبلی خود ازدواج کنید. البته مواردی نیز وجود دارند که به لحاظ حقوقی برای شما طلاق از نوع بائن مناسب‌تر است.

تفاوت عده در طلاق رجعی و طلاق بائن

عده، مدت زمانی است که زن بعد از طلاق اجازه‌ی ازدواج مجدد با مرد دیگری را ندارد. عده در طلاق رجعی به این صورت است که مرد می‌تواند در صورت تمایل به سمت همسر خود بازگردد. این شرایط فرصت مناسبی‌ است که زوجین بتوانند در مورد تصمیم طلاق خود به قطعیت برسند، به خصوص در شرایطی که صاحب فرزند باشند، می‌توانند تمام پیامدهای احتمالی را بررسی کنند. در این زمان زن و مرد هنوز محرم استند و مرد مؤظف است نفقه‌ی همسر خود را پرداخت کند. در صورت مرگ هر یک از زوجین، دیگری از او ارث خواهد برد. عده در طلاق بائن به این صورت است که در این زمان برای شوهر امکان بازگشت به سمت همسر وجود ندارد. مرد مؤظف نیست به زن نفقه بدهد و در صورت مرگ هر یک از زوجین دیگری از ارث او سهمی نمی‌برد.

آسیب‌های طلاق با افزایش نرخ رو به رشد طلاق در جوامع امروزی، تبدیل به امری نگران‌کننده شده است. با افزایش آسیب‌های طلاق، سلامت خانواده‌ها نیز در خطر می‌افتد. جدایی زوج‌ها می‌تواند به دلایل مختلف از جمله افزایش استرس‌ها، مشکلات مالی، عدم شناخت کافی، تفاوت‌های فرهنگی/اعتقادی و … رخ دهد. با وجود این، طلاق آسیب‌ها و عوارض زیادی برای زن و مرد و خانواده ایجاد می‌کند؛ تا حدی که تبعات آن گاهی تا سال‌ها ادامه می‌یابد. این مسأله لزوم شناخت پیش از از ازدواج و مهارت حل مسأله در طول زندگی را بیشتر می‌کند.

آسیب‌های طلاق حتا در طلاق توافقی نیز مشاهده می‌شود. در خیلی از جوامع به خصوص جوامع سنتی‌تر همانند افغانستان، به طلاق، یک تابو گفته می‌شود. به عبارتی تجربه‌ی طلاق از نظر اجتماعی بار منفی بسیار زیادی دارد.

در شماره‌ی بعد، به پیامدهای طلاق بر مردان خواهیم پرداخت.

 ادامه دارد…