افسردگی را چگونه کاهش بدهیم؟

صبح کابل
افسردگی را چگونه کاهش بدهیم؟

نویسنده: زهرا اکبری

تغییر سبک زندگی آسان است و روشی مطمئن در مقابله با افسردگی به شمار می‌آید. گاهی همین تغییر در سبک زندگی تنها چیزی است که شما برای غلبه بر افسردگی خود نیاز دارید. صرف‌نظر از این که شما از چه روشی برای درمان افسردگی استفاده می‌کنید، تغییر در سبک زندگی به کاهش علائم افسردگی کمک زیادی می‌کند و از بازگشت افسردگی در شما پیش‌گیری می‌کند.

در این جا به ارائه‌ی نکاتی برای مقابله با افسردگی از طریق انتخاب سبک زندگی سالم می‌پردازیم:

ورزش منظم : تحقیقات متعدد تأثیر ورزش منظم در درمان افسردگی را به اثبات رسانده است. ورزش منظم نه‌تنها باعث افزایش ترشح سروتونین، اندورفین و دیگر مواد شیمیایی آرامش‌بخش در مغز می‌شود، بلکه رشد سلول‌ها و اتصالات مغز را تسریع می‌کند؛ درست همان کاری که داروی ضد افسردگی در بدن انجام می‌دهد؛ با این تفاوت که داروهای ضد افسردگی دارای عوارض هم استند. البته نیاز نیست برای غلبه بر افسردگی همانند قهرمانان دوی ماراتن سخت ورزش کنید. سی دقیقه پیاده‌روی در طول روز می‌تواند تأثیر چشم‌گیری بر بهبود سلامت روانی و جسمی شما داشته باشد.

 حمایت اجتماعی: ارتباطات اجتماعی مانند شرکت در انجمن‌ها و گروه‌های خودیاری در غلبه بر احساس تنهایی شما موثر است و یک عامل مهم در مقابله با افسردگی محسوب می‌شود. ارتباط منظم با دوستان و اعضای خانواده را حفظ کنید و در کلاس یا باشگاه موردعلاقه‌ی خود ثبت‌نام کنید. شرکت در فعالیت‌های داوطلبانه یکی از بهترین راه‌ها برای بهره‌گیری از حمایت‌های اجتماعی است. درحالی‌ که به دیگران کمک می‌کنید از حمایت‌های آنان نیز بهره‌مند می‌شوید.

تغذیه‌ی سالم: پیروی از یک رژیم غذایی سالم به همان اندازه که برای سلامت جسمی شما مفید است به حفظ سلامت روانی شما نیز کمک خواهد کرد. خوردن وعده‌های غذایی سبک و متعادل در طول روز به شما کمک خواهد کرد تا انرژی خود را حفظ کنید و نوسان خلقی خود را به حداقل برسانید. درحالی‌ که ممکن است شما بیشتر به مصرف خوراکی‌های شیرین مانند شکلات عادت دارید (به دلیل این که انرژی این قندها خیلی زود در بدن آزاد شده و احساس خوبی به شما می‌دهد)؛ اما مصرف کربوهیدرات‌های پیچیده برای حفظ سلامت شما مفیدترند.

 خواب کافی: داشتن خواب کافی تأثیر زیادی بر بهبود خلق و خوی شما دارد. وقتی خواب کافی ندارید، علائم افسردگی شما بدتر خواهد شد. محرومیت از خواب احساس زودرنجی، دمدمی‌مزاجی، احساس اندوه و خستگی را در شما تشدید می‌کند. برای بهبود افسردگی خود از داشتن خواب کافی در طول شبانه‌روز اطمینان حاصل کنید. افراد اندکی کمتر از ۷ ساعت در شبانه‌روز می‌خوابند. سعی کنید بین ۷ تا ۹ ساعت در طول شبانه‌روز خواب کافی داشته باشید.

 کاهش استرس: تغییراتی برای مقابله با استرس در زندگی خود در نظر بگیرید. استرس زیاد نشانه‌های افسردگی را تشدید می‌کند و شما را در معرض خطر ابتلا به افسردگی طولانی‌مدت قرار می‌دهد.
عواملی که در زندگی موجب ایجاد استرس در شما می‌شود (مانند ساعات کاری طولانی یا داشتن روابط نامشروع)را شناسایی کرده و راه‌هایی برای کاهش استرس در زندگی خود بیابید.

مهمترین علت افسردگی در خود را شناسایی کنید

اگر احساس افسردگی می‌کنید و تغییر در سبک زندگی و درمان افسردگی شما مؤثر نبود، از یک پزشک یا دکتر روان‌شناس در درمان افسردگی خود کمک بگیرید. اگر علائم افسردگی شما به دلیل وجود یک بیماری خاص است، رفتار درمانی و داروی ضد افسردگی کمک اندکی به درمان افسردگی شما می‌کند. در چنین شرایطی، نشانه‌های افسردگی شما تا درمان بیماری اصلی رفع نخواهد شد.

دکتر شما با انجام معایناتی، عامل ابتلا به افسردگی در شما را بررسی می‌کند. همچنین دکتر شما باید مطمئن شود داروهایی که برای درمان یک بیماری خاص مصرف می‌کنید در ابتلا به افسردگی شما نقشی نداشته باشد.

لازم است بدانید، بسیاری از بیماری‌ها و داروها می‌توانند علائم افسردگی (مانند غم و اندوه، احساس خستگی یا عدم احساس لذت و شادی از زندگی) را تشدید کند. به‌عنوان ‌مثال، کم‌کاری تیروئید یکی از شایع‌ترین عوامل اختلال خلقی به‌ ویژه در زنان است. بزرگ‌سالان، سال‌مندان یا هر فردی که روزانه داروهای مشخصی مصرف می‌کند، در معرض خطر متابولیسم‌های دارویی است که موجب بروز علائم افسردگی می‌شود. هرچه داروهای بیشتری مصرف کنید، در معرض عوارض بیشتری قرار دارید.