دیدبان شفافیت: در دو انتخابات گذشته پول نقش کلیدی را بازی کرد

صبح کابل
دیدبان شفافیت: در دو انتخابات گذشته پول نقش کلیدی را بازی کرد

مسؤولان دیدبان شفافیت، می‌گویند که در دو انتخابات گذشته‌ی پارلمانی و ریاست‌جمهوری، پول نقش کلیدی را بازی کرده است.

سیداکرام افضلی، رییس اجرایی دیدبان شفافیت، روز پنج‌شنبه (۳ دلو) در نشستی زیر عنوان (نشر نتایج افغانستان در شاخص جهانی فساد ۲۰۱۹)، گفت که نقش پول در تعیین سرنوشت سیاسی، مهم بوده و به همین دلیل، اعتماد مردم نسبت به دولت از بین رفته است.

او افزود: «در انتخابات گذشته‌ی پارلمانی و ریاست‌جمهوری، پول نقش کلیدی را بازی کرد و بیشتر افراد با دادن پول از طریق رشوه و کمپاین، به قدرت رسیدند. نقش پول در تعیین سرنوشت سیاسی و اقتصادی افغانستان مهم بوده و سبب شده تا اعتماد مردم به دولت از بین برود و فساد ادامه یابد.»

آقای افضلی گفت، با توجه به نگرانی‌هایی که در مورد غیرمتوازن بودن بودجه‌ی سال مالی ۱۳۹۹ خورشیدی وجود داشت، این بودجه از سوی مجلس نمایندگان تصویب شد.

او علاوه کرد: «دیروز بودجه‌ی ملی در حالی تصویب شد که تشویش‌های جدی در مورد نامتوازن بودن آن وجود داشت. این بودجه، بنابر معامله‌ای که بین پارلمان و قوه‌ی اجرایی صورت گرفت، تصویب شد.»

به گفته‌ی او، افرادی که پول مصرف کرده اند، به قدرت دست یافته اند و با استفاده از آن، دنبال منفعت شخصی خود رفته اند. او افزود که این موضوع، سبب می‌شود فساد در افغانستان، تا سال‌ها بعد ادامه یابد.

آقای افضلی، تأکید کرد، از پول‌هایی که در جریان مبارزات انتخاباتی به مصرف می‌رسد، باید نظارت شود. «باید توجه جدی در این مورد داشته باشیم تا در سیاست، پول به شکل شفاف مصرف شود و پاسخ‌گویی وجود داشته باشد. کسانی که تخلف می‌کنند اجازه نداشته باشند در قدرت راه یابد. اگر به فساد سیاسی رسیدگی نکنیم، تمام فسادهای دیگر پی آمد آن خواهد بود.»

او تأکید کرد که باید در راستای مبارزه با فساد، تلاش صورت گیرد و یک نهاد مشخص ایجاد شود.

آقای افضلی گفت: «کمیسیون مبارزه با فساد تا کنون تشکیل نشده و حکومت وقت تلفی کرده است. مراکزی که هم وجود دارد، به خاطر مداخلات سیاسی نتوانسته موثر واقع شود. در مرکز عدلی و قضایی مداخلات ادامه دارد و پرونده‌های فساد به جای خود مانده و تنها افرادی که از حمایت سیاسی برخوردار نیستند، محاکمه می‌شوند.»

این در حالی است که چندی پیش، جان بس، سفیر پیشین امریکا در کابل، گفته بود که موجودیت فساد در دولت افغانستان، سبب بی‌اعتمادی امریکا و جامعه‌ی جهانی نسبت به این کشور شده است. او افزوده بود، منابعی که در اختیار دولت افغانستان قرار داده می‌شود، فقط برای استفاده‌های شخصی چند نفر به مصرف می‌رسد.