اختطاف مهاجران افغانستانی در مرز مشترک ایران و پاکستان

حسن ابراهیمی
اختطاف مهاجران افغانستانی در مرز مشترک ایران و پاکستان

کافی است برای یک بار به عنوان مهاجر افغانستانی که هیچ مدرک اقامتی ندارد، به سمت ایران بروید و به صورت غیرقانونی وارد ایران شوید. خوب مسلم است که این مسیر را باید از طریق مرزهای مشترک پاکستان و ایران با قاچاق‌بری بلوچ‌های مرزی این محدوده بگذرانید تا بتوانید وارد شهرهای مرزی ایران شوید.
برای مهاجران غیرقانونی افغانستانی راه صعب‌العبور مرز مشترک ایران و پاکستان یکی از چالش‌های عمده است برای رسیدن به نقطه‌ای امن در ایران؛ اما در کنار این موضوع یک چالش مهم‌تر و جدی‌تر، نبود امنیت جانی برای مهاجران افغانستانی در مسیر این راه است.
قاچاق‌بران بلوچی که در منطقه‌ی مرزی اکثریت شان انتقال مهاجران افغانستانی را به صورت پنهانی و شبانه از مرزها دارند، خود به عاملان اصلی تهدیدهای جانی برای مهاجران افغانستانی مبدل می‌شوند. نبود مرجعی بازخواست‌گر از قاچاق‌بران بلوچ در رابطه با فعالیت‌های فراقانونی شان، سبب شده است که این افراد پادشاهان بلامانع آن منطقه‌ی مرزی باشند و به خود اجازه بدهند، هر گونه که تمایل دارند با مهاجران افغانستانی رفتار کنند.
این قاچاق‌بران انسان که عمدتا از بلوچ‌های مرزنشین استند، در برابر مهاجران افغانستانی که قصد ورود پنهانی و غیرقانونی به داخل مرز ایران را دارند، اقدام به اخاذی، آدم‌ربایی و اختطاف می‌کنند. متأسفانه به دلیل نبود نظارت قانونی هیچ کشوری در نقاط صفر مرزی، مهاجران افغانستانی استند که از این ناحیه بیشترین آسیب را می‌بینند.
به گزارش خبرگزاری «دویچه وله»، روز گذشته نیروهای امنیتی پاکستان در ساحه‌ی مرزی ایالت بلوچستان با ایران عملیاتی را راه‌اندازی کردند که در نتیجه‌ی این عملیات، ۲۵ مهاجر افغانستانی از زندان بلوچ‌های مرزنشین آن منطقه آزاد شدند که گویا چندین روز بوده است که این مهاجران در زندان شخصی افراد قاچاق‌بر به سر می‌بردند.
این رویداد اختطاف مهاجران افغانستانی اولین بار نیست و بر طبق شواهد و گفته‌های مهاجران افغانستانی که از این مرز عبور و مرور داشته اند، سالیان مدیدی است که شاهد چنین رویدادهایی هستند و قاچاق‌بران بلوچ بارها توانسته اند با زندانی کردن مهاجران افغانستانی در زندان‌های شخصی شان از خانواده‌های مهاجران افغانستانی پول اخاذی و یا باج‌گیری کنند.
به گفته‌ی پولیس مرزی پاکستان، این بار این باشندگان محلی منطقه بودند که از موجودیت چنین زندان شخصی و اسیرگرفتن ۲۵ مهاجر افغانستانی در بند این افراد خبر داده اند.
بنا بر منابع محلی این ایالت، این ۲۵ تن همه افرادی بوده اند که قصد مهاجرت به ایران را داشتند؛ اما هنگام عبور از این مسیر، توسط افراد مرتبط به این زندان خصوصی به اسارت گرفته شدند.
همچنن بر اساس اظهارات منابع محلی، قونسلگری افغانستان تا پایان روز گذشته در این زمینه رسما موقف نگرفته است؛ اما یکی از منابع قونسلگری افغانستان گفته بود که مذاکرات در مورد رسیدگی به افراد آزادشده و انتقال آنان به افغانستان ادامه دارد که امید است هر چه زودتر این تلاش‌ها نتیجه بدهد؛ اما بدون شک این آخرین اختطاف مهاجران افغانستانی توسط قاچاق‌بران بلوچ در آن منطقه‌ی مرزی نیست و چون نقطه‌ی صفر مرزی در آن ناحیه از تحت کنترل دولت‌های ایران و پاکستان بیرون است و هیچ گاه نمی‌توان از وقوع چنین اتفاقاتی جلوگیری کرد.
برای کاهش این نوع اختطاف‌ها در مرزهای مشترک پاکستان و ایران، تنها یک راه حل ممکن است که اجرایی شدن این راه‌حل هم غیر ممکن است؛ زیرا برای کاهش رویدادهایی از این دست، باید مهاجران افغانستانی را متقاعد به آن کرد که با چنین شرایطی از سفرهای قاچاقی و عبور از محدوده‌ی مرزی بلوچ‌ها خودداری کنند. طبیعتا امتناع کردن مهاجران افغانستانی از این کار یا سفر مهاجرتی به صورت قاچاقی، دور از ذهن می‌آید؛ زیرا مهاجران افغانستانی با توجه به شرایط حال حاضر، هیچ گاه چنین راهکاری را نخواهند پذیرفت. بالا بودن نرخ ویزای ایران در کابل و بالا بودن نرخ تکت طیاره و دشواری‌های گرفتن پاسپورت، همه از دلایلی است که مهاجران افغانستانی با توجه به درآمد پایین اقتصادی، نخواهند پذیرفت که وقت و انرژی شان را در صف‌های طولانی گرفتن پاسپورت و ویزای ایران در کابل هدر بدهند و به همین خاطر، آنان ترجیح می‌دهند که سفر قاچاقی از مرز پاکستان را بپذیرند تا هر چه زودتر به نقاط مد نظر شان در کشور ایران برسند و در ساختمان نیمه‌کاری مشغول به کار شوند تا هزینه‌ی مالی سفر قاچاقی شان را به دست بیاورند.