آیا کاهش بودجه نظامیان افغان بخشی از توافقات صلح است؟

علی شیر شهیر
آیا کاهش بودجه نظامیان افغان بخشی از توافقات صلح است؟

برخی از آگاهان سیاسی افغان می‌گویند که کاهش بودجه‌ی نظامیان افغان از سوی امریکا، می‌تواند بخشی از توافقات صلح این کشور با طالبان باشد.

پیش از این، پتریک شاناهان، سرپرست وزارت دفاع امریکا در اعلامیه‌ای گفته بود: « هزینه‌ی ساخت دیوار مکزیک از منابع مختلف به دست آمده، از جمله صرفه‌جویی‌ها، تغییرات در برنامه‌ها و بازنگری‌ پروژه‌ها و به همین دلیل تاثیر بسیار محدود بر توانایی نیروهای ما دارد.»

پس از آن روز جمعه، خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی اعلام کرد که آمریکا بخشی از هزینه‌ی دیوار مرزی با مکزیک را از پول نیروهای امنیتی افغانستان می‌پردازد.

یک مقام امریکایی به این خبرگزاری گفته است که برای تامین این بودجه، ۶۰۴ میلیون دالر از پول‌هایی برداشته شده است که برای نیروهای امنیتی افغانستان پس‌انداز شده بود.

با این حال مقام‌های وزارت دفاع افغانستان تاکید دارند که حکومت افغانستان در این مورد سند رسمی دریافت نکرده است.

زبیر عارف، معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان می‌گوید: « این یک قرارداد میان دولت‌های دو کشور است. وزارت ما در حال حاضر در این مورد موقفی ندارد و سند رسمی نیز در این مورد تاکنون وجود ندارد.»

با این حال شماری از آگاهان سیاسی افغانستان بر این باورند که این تصمیم امریکا می‌تواند به‌نوعی نشانگر این باشد که آنان با طالبان در بخش صلح وارد معامله شده‌‌اند. این عمل‌شان در واقع کارت سبزی به خروج نیروهای‌شان از افغانستان است.

داور نادی، رییس عمومی انجمن صلح افغانستان می‌گوید: « شاید امریکایی‌ها با طالبان موافقه کرده باشند که تعدادی از نیروهای خود را از افغانستان بیرون کنند. بنابراین آنان تصمیم گرفته‌اند، پولی را که در افغانستان به‌مصرف می‌رساندند، در جای دیگری مصرف کنند.»

نقض تعهد امریکا به افغانستان؟

اعمار دیوار در مرز مکزیک، از تعهدات انتخاباتی دونالد ترمپ، رییس جمهور امریکا بود؛ ولی کانگرس بودجه‌ی مورد نیاز برای این برنامه را تصویب نکرد.

دولت دونالد ترامپ، در حال حاضر تصمیم گرفته است که بخشی از بودجه‌ی این دیوار را، از بودجه‌ی ۴۰۹ میلیارد دالری نیروهای امنیتی افغان که در سال مالی ۲۰۱۹ به این نیروها اختصاص یافته بود، تامین کند.

عتیق‌الله امرخیل، آگاه بخش نظامی می‌گوید که این اقدام امریکا در چنین شرایط وخیم امنیتی افغانستان می‌تواند تاثیر منفی روی روحیه‌ی سربازهای افغان داشته باشد. او تصریح می‌کند: « دشمن فوق‌العاده تبلیغات می‌کند که حالا پول نیست برای چه جنگ می‌کنید. این یک ضربه‌ی سنگین برای روحیه‌ی نیروهای امنیتی است.»

از سویی‌هم شماری از آگاهان سیاسی افغان امریکا را به نقض تعهدشان نسبت به افغانستان متهم کرده و تاکید دارند که این کشور به تعهدات بین‌المللی‌‌اش نسبت به افغانستان پایبند نیست.

احمد سعیدی، آگاه بخش سیاسی می‌گوید: «این کار امریکا نشان می‌دهد که مقامات این کشور به هیچ تعهد بین‌المللی خود نسبت به افغانستان وفادار نیست.»

در عین حال عزیز استانگزی، آگاه سیاسی می‌گوید که در برابر کمک‌های بی‌شمار امریکا، این بودجه‌ای نیست که برای حکومت افغانستان قابل تشویش باشد.

او تاکید می‌کند: « این پول، صرف یک صرفه‌جویی از بودجه‌ی نیروهای افغان است. امریکایی‌ها پیش‌بینی و نظرسنجی خود را دارند و هیچ وقت به تعهد خود پشت نمی‌کنند و آن را نادیده نمی‌گیرند.»

از سویی‌هم یک مقام دیگر امریکایی به رویترز گفته است که « گرفتن این پول ناقض تعهد ما (نسبت به نیروهای امنیتی افغان) نیست. در حقیقت مصرف بعضی از پروژه‌ها، کمتر از محاسبه‌ی ما بوده است.»

او گفته که این نخستین‌بار هم نیست که آمریکا از پول‌ حساب نیروهای امنیتی افغانستان استفاده می‌کند.