افزایش تهدیدها طالبان در ولایت‌های غربی کشور

دانیال دایان
افزایش تهدیدها طالبان در ولایت‌های غربی کشور

در این اواخر، حملات طالبان در ولایت‌های هرات، بادغیس، فراه و غور سیر صعودی را به خود گرفته است. حملات طالبان بر ولایت‌های غربی افغانستان نشان می‌دهد که طالبان رویای تصرف جغرافیای بیش‌تر را در سر می‌پرورانند.  مروری بر رویدادهای امنیتی، نشان می‌دهد که طالبان توانایی نیروهای افغان را در غرب کشور به چالش کشیده‌اند و تلفاتی به این نیروها وارد کرده‌اند. با افزایش حملات طالبان، نورالله قادری، روز پنج‌شنبه‌ی هفته‌ی گذشته از سِمَت قول اردوی ۲۰۷ ظفر بر کنار شد و به جایش فضل محمد جنبش، گماشته شد. تا چند وقت دیگر توانایی مدیریت بحران امنیتی فرمانده‌ی جدید این قول اردو رُخ خواهد شد.

افزایش ناامنی در هرات

طالبان، هفته‌ی گذشته بالای دو پوسته‌ی نیروهای پولیس و ارتش ملی در ولسوالی گلران حمله کردند و در این حمله هشت سرباز کشته و ۱۶ تن دیگر زخمی شدند. پیش‌تر از این، طالبان با حمله به نیروهای دولتی در ولسوالی گذره، سه نیروی دولتی را کشتند. ولسوالی‌های شرقی هرات نیز از گزند حملات طالبان در امان نبود. رحم‌الدین سرورزی، ولسوال اوبه به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که در حدود ۴۰۰ طالب مسلح از ولسوالی‌های هرات و ولایت‌های فراه و بادغیس در این ولسوالی تجمع کرده‌اند.

سال گذشته نیز طالبان بر دامنه‌ی حملات‌شان در ولسوالی‌های شرقی [اوبه، پشتون زرغون و چشت] شدت بخشیده بودند. ولسوالی‌های شرقی هرات، از لحاظ استراتیژیک برای طالبان قابل اهمیت است. بند سلما و معادن سنگ مرمر در ولسوالی چشت موقعیت دارد و از طریق این ولسوالی طالبان به کمک هم قطاران‌شان در ولایت غور اقدام خواهند کرد.

اما عبدالقیوم رحیمی، والی هرات به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که نیروهای دولتی توانایی مهار حملات طالبان را دارند و به طالبان در جریان چند هفته‌ی گذشته تلفات سنگین وارد شده است. تا به این جا نیروهای افغان نشان داده‌اند که در مقابل طالبان به آسانی پیروز نخواهند شد.  تاکتیک جنگی طالبان این است که با شمار زیادی از نیرو، بالای پوسته‌ها حمله می‌کنند و تلفات سنگین به نیروهای افغان وارد می‌کنند.

توریالی طاهری، معاون شورای ولایتی هرات در گفت‌وگو با روزنامه‌ی صبح کابل هشدار می‌دهد که بی‌پروایی در بخش مهار حملات طالبان، جبران‌ناپذیر خواهد بود.

فراه پرچم‌دار ناامنی‌ها

ناامنی‌ها با ولایت فراه پیوند ناگسستنی ایجاد کرده است. چند سال می‌شود که طالبان بخش‌های زیادی از این ولایت را تحت تسلط‌شان دارند.  پیچیدگی جنگ در فراه باعث شده که فضل محمد جنبش؛ فرمانده‌ی جدید قول اردوی ۲۰۷ ظفر روز شنبه به این ولایت سفر کند.

در طول دو هفته‌ی گذشته، بیش‌تر شب‌ها طالبان خودشان را به بخش‌هایی از شهر فراه رسانده‌اند و تا سپیده دم با نیروهای افغان جنگیده‌اند. این حملات طالبان از شکننده بودن کمربندهای امنیتی شهر فراه پرده بر می‌دارد. شاه محمود نعیمی، معاون شورای ولایتی فراه، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که حملات طالبان به شهر فراه نگران‌کننده می‌باشد و در صورتی که جلو این حملات گرفته نشود، گراف ناامنی‌ها افزایش پیدا خواهد کرد. جدا از شهر فراه، طالبان در ولسوالی‌های بالابلوک، بکوا و خاک سفید این ولایت، بیش‌تر نقاط این ولسوالی‌ها را تحت کنترل شان قرار دارند و هفت ولسوالی دیگر نیز زیر تهدید طالبان قرار دارد.

هرازگاهی طالبان با ایجاد ایست‌های بازرسی در مسیرهای ارتباطی فراه، نیروهای افغان و کارمندان دولتی را از موترها پایین می‌کنند؛ اما پولیس فراه به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که در راستای تامین امنیت اقدامات جدی روی دست گرفته‌اند.

بادغیس کانون توجه طالبان

بادغیس در شمال غرب افغانستان، پس از فراه گواه شدیدترین حملات طالبان در جریان سال جاری بوده است. بیش‌تر تلفات نیروهای افغان در ولسوالی بالامرغاب متمرکز بوده است. این ولسوالی دو بار در سال جاری تا آستانه‌ی سقوط کامل به دست طالبان پیش رفت. بیش از یک هفته می‌شود که طالبان شاهراه هرات –  قلعه‌ی‌نو را مسدود کرده‌اند و هم چنین آنتن‌های مخابراتی و برق وارداتی ترکمنستان به این ولایت را نیز قطع کرده‌اند. تحرکات طالبان بر روند زندگی مردم تاثیر بد گذاشته است. عبدالعزیز بیگ، رییس شورای ولایتی بادغیس، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که طالبان با استفاده از بادغیس می‌خواهند که راه ارتباطی شمال به غرب کشور را به روی جنگ‌جویان‌شان باز کنند. او از حکومت می‌خواهد که عملیات گسترده‌ی پاک‌سازی در این ولایت برای کاهش حملات طالبان راه اندازی کند تا طالبان از این زیادتر جسور نشوند و برای حکومت چالش خلق نکنند. ولسوالی‌های آب کمری، قادس و جوند نیز زیر تهدید فزاینده‌ی طالبان قرار دارد.

غور؛ قربان‌گاه نیروهای خیزش مردمی

ولایت کوهستانی غور نیز در تیرراس حملات طالبان قرار دارد؛ اما بیش‌تر حملات طالبان در جریان سال جاری بالای نیروهای خیزش مردمی بوده است. غلام سخی جاوید، منشی شورای ولایتی غور به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که نیروهای امنیتی و دفاعی به تناسب جغرافیای ناامن این ولایت کم است.

او می‌افزاید که نیروهای خیزش مردمی تا اندازه‌ای توانستند که مانع پیشروی طالبان به شهر فیروزکوه مرکز ولایت غور و ولسوالی‌ها شوند و به همین خاطر، طالبان حملات‌شان را بالای این نیروها متمرکز کرده‌اند.

منابع به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گویند که در حملات جمعه شب طالبان بالای پوسته‌های نیروهای خیزش مردمی، پنج تن از این نیروها کشته و چهار تن دیگر زخمی شده‌اند. بیم آن وجود دارد که طالبان با افزایش حملات‌شان در غور، گراف تلفات نیروهای افغان را بلند ببرند. عبدالحی خطیبی، سخنگوی والی غور به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که افزایش حملات طالبان در این ولایت نگران کننده است. اداره‌ی محلی غور از نیروهای هوایی و زمینی می‌خواهد که با راه اندازی عملیات به طالبان تلفات وارد کنند.

نیاز به افزایش حملات هوایی

شماری از آگاهان نظامی، معتقدند که با افزایش حملات هوایی نیروهای خارجی بر مواضع طالبان، از گراف ناامنی‌های فزاینده خواهد کاست. شعیب خان فهیم، یک تن از این آگاهان در صحبت با روزنامه‌ی صبح کابل تاکید دارد که باید حملات هوایی و پشتیبانی از نیروهای زمینی بیش‌تر شود تا جلو تحرکات گسترده‌ی طالبان در ولایت‌های غربی گرفته شود. طالبان در این ولایت‌ها با سلاح‌های پیشرفته‌ی دید در شب مجهز استند و به همین خاطر، تلفات این نیروها افزایش یافته است. با این وجود، دیده شود که حکومت افغانستان برای جلوگیری از حملات گسترده‌ی طالبان در غرب کشور چه تدابیری روی دست خواهد گرفت، تا طالبان سرکوب شوند.