شاهراه‌های افغانستان بوی مرگ می‌دهد

سکینه امیری
شاهراه‌های افغانستان بوی مرگ می‌دهد

«طالبان موترهای ما را که شمار شان به ۵۰۰ تا ۶۰۰ موتر می‌رسد، در دره‌ی قیاق دَور داده ‌اند. نه راهی به پیش داشتیم و نه می‌توانستیم به عقب برگردیم. به هر سمت می‌رفتیم، سر مان فیر می‌کردند.»

سطرهای بالا، بریده‌ای از صحبت‌های یکی از باشندگان ولسوالی جاغوری ولایت غزنی است. وی در تماس تلفونی‌ای که با روزنامه‌ی صبح کابل داشت، از نگرانی‌هایش و خطرات امنیتی در مسیر راه دره‌ی قیاق می‌گفت که تماس بین‌ مان با شنیدن صدای چند گلوله از آن طرف خط قطع شد. دیگر هر چه تماس گرفتم، تلفونش زنگ می‌خورد؛ اما کسی جواب نمی‌داد. جواب ندادنی که ترس از مرگ فرد تماس‌گیرنده را در دلم جا داد.

منابعی از ولایت غزنی به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گویند که طالبان دیروز (۹میزان) امان‌الله وردک، آمر عمومی تخنیک فرماندهی پولیس ولایت غزنی را کشته ‌اند. بنا بر معلومات این منابع، طالبان سه روز پیش،  امان‌الله وردک، آمر عمومی تخنیک فرماندهی پولیس غزنی را که در مسیر شاهراه کابل- غزنی در ساحه‌ی «سالار» ولسوالی سیدآباد میدان‌وردک همراه با میرزاحسین سروش، معاون ملکی فرماندهی پولیس غزنی در حرکت بودند، بعد از کشتن میرزاحسین سروش به اسارت می‌گیرند و امروز او را نیز به قتل می‌رسانند.

کشته شدن (میرزاحسین سروش و امان‌الله وردک) نخستین مورد از قتل‌های فجیع طالبان در مسیر شاهراه کابل- کندهار و مناطق مرکزی نیست و با وضعیت موجود، آخرین آن نیز نخواهد بود.

حسن‌رضا یوسفی، عضو شورای ولایتی غزنی، می‌گوید که از شش ماه به این ‌سو، مسیر میدان‌وردک- غزنی به شدت ناامن شده و به مسیر مرگ برای مردم به ویژه برای کارمندان دولت تبدیل شده است. بنا بر گفته‌ی آقای یوسفی، دولت تنها امنیت شاهراه عمومی کابل- کندهار را تأمین می‌کند؛ اما از مسیرهای منتهی به همین شاهراه اطلاع ندارد.

او می‌گوید: «دولت تنها همان امنیت خود شاهراه قیرشده را تأمین می‌کند و به فکر تأمین امنیت سایر مسیرها نیست. پیش از این تنها جلریز، دره‌ی مرگ بود؛ اکنون مسیر میدان‌وردک- غزنی هم مسیر مرگ شده ‌است. هیچ کسی هم به فکر مردمی که در این مسیر جان شان را از دست می‌دهند، نیست.»

از چند سال به این سو، منطقه‌ی جلریز در ولسوالی جلریز ولایت میدان‌وردک که در مسیر شاهراه کابل – بامیان قرار دارد، به «جاده‌ی مرگ» معروف شده‌ است. ولسوالی جلریز که در ۶۰ کیلومتری پایتخت کشور قرار دارد، از سال ۱۳۹۱ تا کنون ناامن است.  بنا بر گفته‌ی مسؤولان، اکنون این ناامنی تا غزنی رسیده ‌است.

احمدخان سیرت، سخنگوی پولیس غزنی، در تماس تلفونی اظهار می‌دارد: «داخل غزنی امن است؛ اما ناامنی از دره‌ی جلریز به سوی مسیرهای منتهی به این ولایت رسیده است. طالبان که از سوی افراد بیرونی تمویل و تجهیز می‌شوند، در مسیر منتهی به غزنی، ایست‌های بازرسی ایجاد کرده‌ اند.»

او تأکید می‌کند که طالبان این ایست‌های بازرسی موقت را در مربوطات ولسوالی‌های جغتو و سیدآباد ولایت میدان‌وردک ایجاد کرده اند و مسافران این شاهراه را از موتر پایین و تلاشی می‌کنند و اگر ثابت شود که آن‌ها کارمندان دولت اند، کشته می‌شوند.

 بنا بر گفته‌ی منابع، تلاش‌های انجام‌شده از سوی طالبان در مسیر میدان‌وردک- مناطق مرکزی، تا کنون ده‌ها قربانی از باشندگان مناطق مرکزی گرفته است. قربانیانی که بیشتر غیر نظامی بودند و در هنگام مسافرت در مسیر راه کابل- کندهار- مناطق مرکزی، از سوی طالبان تیرباران یا گردن زده شده ‌اند. وضعیتی که حتا صدای مسؤولان ولایت‌های همجوار به این ولایت را نیز در آورده ‌است.

محمدعارف نوری، سخن‌گوی والی غزنی، صبح دیروز (سه‌شنبه، ۹ میزان) در صفحه‌ی فیس‌بوک خود نگاشته است که جنگ‌جویان طالبان در چندین نقطه در مسیر شا‌هراه کابل – غزنی ایست‌بازرسی ایجاد کرده اند. او از مردم خواسته است که هنگام مسافرت، جانب احتیاط را در نظر بگیرند.

محمدعارف نوری چنین نگاشته: «در مسیر راه کابل–غزنی در مربوطات ولایت میدان‌وردک در چند نقطه طالبان ایست‌بازرسی دارند، لطفا در رفت‌وآمد تان بسیار محتاط باشید.»!

با این حال؛ اما مسؤولان محلی میدان‌وردک این موارد را رد می‌کنند. حکمت‌الله درانی، سخنگوی پولیس میدان وردک، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که اوضاع امنیتی در شاهراه کابل- کندهار- غزنی، کاملا عادی است.«تمام مسیر شاهراه کابل- کندهار-غزنی کاملا تحت کنترل است و نیروهای امنیتی، امنیت مسیر و مسافران را تأمین می‌کنند.»

از سوی دیگر، منبعی از ولسوالی سیدآباد میدان‌وردک که نخواست نامی از او در این گزارش ذکر شود، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «امنیت در مسیر میدان‌وردک تأمین است؛ اما طالبان در این مناطق فعالیت‌های چریکی دارند.» وی با پیش کشیدن یک ضرب‌المثل قدیمی اشاره کرد که «شرایط افغانستان خراب و به گونه‌ای است که اگر گوسفندی از گله جدا افتاده باشد، طعمه‌ی گرگ خواهد شد.»

این منبع با اشاره به کشته شدن میرزاحسین سروش، معاون ملکی فرماندهی پولیس غزنی در مسیر شاهراه کابل- غزنی در ساحه‌ی «سالار» ولسوالی سیدآباد میدان‌وردک، تصریح کرد که اقای سروش و همراه او (امان‌الله وردک آمر عمومی تخنیکی قمندانی امنیه‌ی غزنی)، بدون در نظر گرفتن مسائل امنیتی، در زمان انتخابات از قطار به گمان این ‌که قطار هدف گروه طالبان است، جدا می‌شوند و به چنگ طالبان می‌افتند.

این در حالی است که جنگ‌جویان طالبان سه روز پیش (یک‌شنبه، ۷ میزان) میرزاحسین سروش، معاون ملکی فرماندهی پولیس غزنی را در مسیر شاهراه کابل- غزنی در ساحه‌ی «سالار» ولسوالی سیدآباد میدان‌وردک به قتل رساندند و امان‌الله وردک، آمر تخنیک قمندانی امنیه‌ی غزنی را با خود به اسارت بردند. طالبان دیروز (۹ میزان ۱۳۹۸)آقای وردک را نیز به قتل رساندند.

ولایت میدان‌وردک در جنوب‌غرب کابل از ولایت‌های ناامن است که گروه طالبان در شماری از ولسوالی‌های آن به‌شمول میدان‌شهر، مرکز این ولایت حضور و فعالیت گسترده‌ی تروریستی دارد. از سویی ‌هم بنا برگفته‌ی وکلای شورای ولایتی غزنی، چشم‌پوشی و پنهان‌کاری مسؤولین از تأمین امنیت شاهراه‌های منتهی به ولایت‌های مرکزی، موجب شده است که اوضاع امنیتی در این مسیرها هر روز بدتر از دیروز شده و ولایت میدان‌وردک (دروازه‌ی کابل) به محل امن برای تجمع نیروهای مخالف دولت و گروه‌های تندرو داخلی و خارجی تبدیل شود. وکلای شورای ولایتی هشدار می‌دهند اگر وضعیت به این منوال دوام کند، ناامنی‌ها به سایر ولایت‌ها به ویژه به کابل نیز گسترش یافته و مردم از حکومت دلسرد خواهند شد.