مجلس جوان اما کم تجربه در قانون‌گذاری

نیما کاوه
مجلس جوان اما کم تجربه در قانون‌گذاری

سایت رسمی پارلمان افغانستان به نام «ولسی جرگه» تا هنوز نتوانسته است در بخشی از سایتی که سوانح اعضای مجلس را به معرفی می‌گیرد، سوانح اعضای دوره هفدهم مجلس نمایندگان را تکمیل کند و در این بخش هنوز سوانح اعضای مجلس در دور شانزدهم و پانزدهم دیده می‌شود. این تکمیل نشدن سوانح اعضای مجلس از سوی دارالانشای مجلس، تنها می‌تواند به این دلیل باشد که اعضای مجلس نمایندگان سوانح کامل خود را در اختیار این دبیرخانه نگذاشته‌اند؛ ورنه باید سوانح اعضای مجلس در همان آغاز کاری دوره هفدهم نشر می‌شد تا خوانندگان سایت رسمی پارلمان افغانستان، بیش‌تر با توانایی‌ها و ظرفیت‌های اعضای مجلس آشنا شوند.

هر چند با آغاز دور هفدهم مجلس نمایند‌گان و نهایی شدن لیست نامزدان راه یافته به مجلس، گفته‌های بسیاری مبنی بر جوان بودن این اعضا در دوره هفدهم مجلس شنیده می‌شد و با یک نگاه اجمالی نیز به نام و مشخصات ابتدایی اعضای مجلس این را به آسانی می‌توان دریافت که دوره‌ی هفدهم مجلس نمایندگان، از نمایندگان جوان‌تر نسبت به دوره‌های پیشین بهره می‌برد؛ اما همین جوان‌گرایی مجلس خود می‌تواند در آینده‌ی پیش رو چالش‌ساز شود. بیش‌تر این اعضای مجلس از تجربیات حقوقی و قانون‌گذاری کم‌تری بهره‌ می‌برند و بیش‌تر این افراد شاید تاکنون هنوز آشنایی لازم با لوایح داخلی مجلس و تشکیلات مجلس را نداشته باشند.

تاخیر در انتخاب رییس و اعضای هیأت اداری مجلس، نیز گواه بر این بوده است که اعضای این مجلس جوان، بر روند کاری مجلس واقف نیستند و بیش‌تر در روند انتخاب رییس مجلس و هیأت اداری با احساسات شخصی تصمیم می‌گیرند و در انتخاب افراد برای معاون اول و معاون دوم و منشی و نایب منشی بر اساس روابط فردی و قومی و منطقه‌ای برخورد کردند؛ همین نوع نگرش و تفکر به انتخابات دورن‌پارلمانی سبب شد که انتخاب رییس مجلس و هیأت ادارای آن طولانی‌ترین تاخیر خود را تجربه کند.

البته مجلس هفدهم تنها دوره‌ای نیست که در طول آغاز به کار پارلمان تا این حد تاخیر در انتخاب رییس و هیأت اداری خود داشته است. دوره نهم مجلس نیز تجربه‌ی این تاخیر در انتخاب رییس مجلس را داشته که در آن دوره نیز اعضای مجلس با چنین گرایش‌ها و خصوصیات تا آخرین روز کاری خود با چنین چالش‌هایی نیز روبه‌رو بودند.

اعضای مجلس نمایندگان دوه هفدهم، جوان استند و کم‌تجربه در قانون‌گذاری و حتا می‌توان با قاطعیت به این موضوع اشاره داشت که در ماهیت خود پارلمان افغانستان از جوان‌ترین پارلمان‌های جهان است که تا هنوز این پارلمان با گذشت هفده دوره کاری در ساختار تشکیلاتی و روابط دیپلماتیکش با حکومت و دیگر سازمان‌ها در داخل کشور دچار خالی‌گاه‌هایی است که باید روی این نقاط ضعف دارالانشای پارلمان به صورت جدی کار کند تا با گذشت هر دوره‌ی کاری از این مجلس، کم‌تر شاهد نقاط ضعف در ساختار تشکیلاتی و  فعالیت‌های قانون‌گذار پارلمان باشیم.

آقای میر رحمان رحمانی، در روزهای اخیر در دفتر کارش با سفرای کشور چین و عربستان دیدارهایی داشته است که محور این دیدارها بیش‌تر روی تقویت روابط پارلمانی میان کشورهای چین و عربستان بوده است و تاکید بر این موضوع می‌تواند فرصت خوبی برای مجلس هفدهم باشد تا اعضای این مجلس بتوانند با دیدار از دیگر پارلمان‌های کشورهای جهان، به روند پارلمانی کشور نیز تسریع ببخشند.

آقای رحمانی، در دیدار با سفیر چین که اولین ملاقات کاری‌اش بعد از انتخاب به‌عنوان رییس مجلس نیز بود، بر تقویت روابط دیپلماتیک و درون‌پارلمانی میان پارلمان هر دو کشور تاکید کرده و حتا گفته می‌شود که آقای رحمانی، رییس مجلس نمایندگان وعده‌ی این را سپرده است که اولین سفر خارجی خود را به عنوان رییس مجلس به منظور دیدار و گفت‌وگو با رییس مجلس چین داشته باشد.

مجلس نمایندگان چین، یکی از بزرگ‌ترین پارلمان‌های جهان است که تقویت روابط با پارلمان این کشور از سوی آقای رحمانی می‌تواند به روند کاری دور هفدهم مجلس افغانستان نیز کمک به سزایی کند.

حال باید دیده شود تا در ادامه‌ی فعالیت دور هفدهم پارلمان، این اعضای جوان‌تر و کم‌تجربه چه چالش‌های فراروی‌شان در زمینه‌ی تصویب لایحه و قوانین تنفیذی و طرح‌های دیگر خواهند داشت و آیا می‌توان به این مجلس به‌عنوان یک مجلس با ثبات اطمینان کرد یا خیر؟