جلسه‌های مجلس وقف انتقاد می‌شود تا عمل

نیما کاوه
جلسه‌های مجلس وقف انتقاد می‌شود تا عمل

در آخرین جلسه‌ی مجلس نمایندگان کشور، روی حرف‌های آقای ترامپ راجع به پایان جنگ در افغانستان از سوی ایالات متحده در طول یک هفته، اعتراض صورت گرفت. مجلس نمایندگان با وجودی که تعطیلات اعضایش را ده روز به تعویق انداخته است؛ اما هنوز هم روی بسیاری از موارد نتوانسته است به درستی کار کند و بیشتر جلساتش روی انتقاد و اعتراض می‌چرخد.

اعتراض این مجلس در رابطه به حرف‌های آقای ترامپ نادیده گرفته نمی‌شود؛ اما نظر به این که اکثر کارکردهای مجلس در جلسه‌ی اخیر روی‌کرد انتقادی داشت و نه تصمیمی و عملی، ما را به این پرسش روبه‌رو می‌کند که واقعا آنچه مجلس باید در این شرایط حساس انجام بدهد چه چیزی است؟

اعضای ولسی جرگه، اظهارات ترامپ را غیرمسؤولانه  و  خلاف  تمام  موازین  دیپلوماتیک  عنوان  کرده ، گفتند: افغانستان  با داشتن تاریخ  پنج‌هزارساله و  دارای  مردمان سلحشور   در ادوار  تاریخ  بوده و ترامپ  بدون  آگاهی از  این تاریخ  دیرینه به مردم  دلیر افغانستان توهین کرده است. وکلاء از حکومت  خواستند تا در قبال این  موضوع ، موضع‌گیری مشخص داشته و در بازنگری   موافقت‌نامه‌ی امنیتی  با  ایالات  متحده‌ی امریکا  اقدامات جدی و همه‌جانبه روی دست گیرد  و موضوع را از  طریق دیپلوماتیک، روشن کند.

بحث تاریخ پنج‌هزارساله‌ی کشور و غرور تاریخی مان چگونه می‌تواند با سیاست‌های اخیر کشور که همواره از سوی سیاسیون زیر سوال رفته است، قابل قیاس باشد؟ رفتاری که اعضای مجلس کشور در این دور با یک‌دیگر داشتند که رابطه‌ای با فرهنگ و تمدن تاریخی افغانستان داشت که حالا از ترامپ خواسته می‌شود تا در رابطه به افغانستان متناسب با تاریخ و گذشته‌ی آن حرف بزند.

مجلس نمایندگان در جلسه‌ی گذشته بعد از انتقادات روی حرف‌های ترامپ به گزارش دادن وضعیت امنیتی و مشکلات دیگر پرداختند؛ اما این که چه نتیجه‌ای برای حل مشکلات مد نظر گرفتند مشخص نیست. آنچه در مجلس به بحث گرفته شد، ادامه‌ی کار سرپرستان در بسیاری از ارگان‌های دولتی بود که بر خاتمه بخشیدن به سرپرستی مسؤولین حکومتی، تأکید شد.

از سویی هم نگرانی از وضعیت بد امنیتی در سرتاسر کشور به  خصوص  ناکارایی  مسؤولین  امینی ولایت هلمند و عدم توجه حکومت در زمینه، انتقاد از قطع  شدن شبکه‌‎های مخابراتی در شهر مزار شریف از سه  روز  به  این سو ،  ناکارایی  و استفاده‌ی سوء از موقف دولتی  والی ولایت  زابل و کیفیت پایین سرک‌ها  از دیگر  موضوعات  بود  که  در جلسه‌ی خیر مجلس در ساعت امتیازی مطرح شد.

وکلا، ایجاد هر گونه ادارات و واحد مستقل بودجه‌ای را از صلاحیت‌های  اختصاصی  ولسی جرگه  دانسته، از ریاست جمهوری خواستند تا  فرامین تقنینی را مطابق  قوانین نافذه در کشور، صادر کند.

همچنان در جلسه، اعضای ولسی جرگه،  با  درنظرداشت  شرایط دشوار،  در کشور و به منظور به  تصویب رسانیدن فرامین تقنینی رییس جمهور و تصویب  قوانینی که به شورای ملی مواصلت ورزیده ، از هیأت اداری خواستند، تا تعطیلات  تابستانی وکلا به تعویق انداخته شود .

در ادامه امیرخان یار،  نائب اول ولسی جرگه که ریاست مجلس را به عهده داشت با جمع‌بندی موضوعات یادشده، اظهارات اخیر رییس جمهور ترامپ را شخصی عنوان کرده، گفت : این گفته‌ها خلاف عرف بین‌المللی بوده، آقای ترامپ در نخست  باید  زبان  دیپلوماتیک  و  تاریخ  را   مطالعه  کند  و باید گفت  زمانی  که  ایالات متحده‌ی امریکا در نقشه‌ی جهان  عرض  اندام  نکرده بود، افغانستان منحیث یک کشور مستقل و دارای تاریخ  درخشان  از سوی   جوامع    بین‌الملل   شناسایی شده بود. دریک جمع‌بندی کلی می‌توان از مجلس نمایندگان و جلسه‌ی اخیرش، به‌عنوان یک جلسه‌ی انتقادی یاد کرد؛ در حالی که در خصوص وضعیت بد امنیتی کشور، قبلا از سوی اعضای مجلس، مقامات امنیتی استجواب شده بودند و باید در تا به حال نتیجه‌ی لازم را به دست می‌داد.

متأسفانه آنچه مجلس در استجواب مقامات امنیتی به دست آورده است رشد بیشتر وضعیت بد امنیتی است و حتا قطع شدن شبکه‌های مخابراتی در مزارشریف، نتیجه‌ی ادامه یافتن همین روند است. حالا باید پرسید که با چنین فعالیتی از سوی نیروهای امنیتی و چنین نظارتی از سوی مجلس نمایندگان، کشور تاریخی افغانستان چگونه می‌تواند تاریخ و فرهنگ خودش را به مانند یک قابلیت تمدنی و فرهنگی به رخ جهان بکشد و آن را دلیلی برای احترام دیگران در قبال خودش بداند؟