انتخاب معاونین مجلس و واکنش سناتوران به حمله‌ی خونین در کابل

نیما کاوه
انتخاب معاونین مجلس و واکنش سناتوران به حمله‌ی خونین در کابل

با انتخاب معاونین مجلس، هیأت اداری این مجلس نیز در حال تکمیل شدن است و امیدواری‌ها برای آغاز کار این مجلس قوت بیش‌تر گرفته است و انتظار می‌رود در هفته‌ی پیش رو این مجلس با تکمیل شدن هیأت اداری خود بتواند کار بر سر قوانین تنفیذی‌ای که تاکنون پشت دورازه‌های این مجلس به خاطر تاخیر در انتخاب رییس مجلس مانده بود را شروع کنند و از هفته‌ی آینده شاهد کار رسمی هیأت اداری این مجلس و تقسیم‌بندی‌های کمیسیون‌های مجلس باشیم. هر چند که تشکیل کمیسیون‌های چندگانه‌ی مجلس نیز گمان می‌رود که کار بس دشوار برای هیأت اداری این مجلس باشد.

در روز سوم انتخابات برای گزینش هیأت اداری، امیرخان یار، به‌عنوان معاون اول و احمدشاه رمضان، به‌عنوان معاون دوم مجلس نمایندگان انتخاب شدند.

در انتخابات دهم سرطان که از سوی اعضای مجلس نمایند‌گان برگزار شد، نصاب مجلس بر اساس آرای داده  شده ۲۳۶ نفر اعلام شد که هر نامزد برای کامیابی به ۱۱۹ رأی نیاز داشت.

برای کرسی معاونت اول مجلس نمایند‌گان امیرخان یار و محمدالله بتاش با هم رقابت کردند. در نتیجه‌ی انتخابات آقای یار با ۱۳۱ رأی معاون اول مجلس شد اما آقای بتاش با به دست آوردن ۵۰ رأی این کرسی را به رقیبش واگذار کرد. همچنان در این انتخابات، ۴۶ رأی باطل و نُه رأی سفید داده شده بود. برای کرسی معاونت دوم مجلس میان احمدشاه رمضان و سیداحمد سیلاب نامزد بودند. در این انتخابات، احمدشاه رمضان، با کسب ۱۱۹ رأی تأیید معاون دوم مجلس شد و آقای سیلاب ۶۴ رأی تأیید اعضای مجلس نمایندگان را گرفته بود. امیرخان یار نماینده‌ی مردم ننگرهار و احمدشاه رمضان، نماینده‌ی مردم بلخ  در مجلس نمایندگان است.

انتخابات منشی مجلس میان خدیجه الهام، عبدالقادر قلات وال و سید طاها صادق برگزار شد. در این انتخابات خانم الهام ۵۲ رأی، قلات‌وال ۷۷ رأی و صادق ۷۶ رأی تأیید اعضای مجلس نمایندگان را به دست آوردند. در این انتخابات ۱۴ رأی سفید و ۱۷ رأی باطل به کار گرفته شده بود. از میان این سه نامزد، هیچ کدام نتوانستند که رأی کافی را برای رسیدن به کرسی منشی مجلس به دست بیاورند، به همین دلیل قرار است بار دیگر انتخابات میان قلات‌وال و صادق برگزار شود. برای کرسی نایب منشی، ذکیه سنگین، نظیفه ذکی، عبدالبصیر عثمانی و نعمت‌الله کریاب نامزد بودند. در انتخابات نایب منشی، ذکیه سنگین ۳۶ رأی، نظیفه زکی ۴۶ رأی، عبدالبصیر عثمانی ۴۵ رأی و نعمت‌الله کریاب ۷۰ رأی به دست آورند. در این انتخابات ۲۰ رأی باطل و ۱۹ رأی سفید استعمال شده بود. به این ترتیب هیچ از یک نامزدان نتوانست به کرسی نایب منشی برسد. قرار است که مرحله‌ی دوم انتخابات برای تعیین نایب منشی میان نظیفه ذکی و نعمت‌الله کریاب برگزار شود.

از سوی دیگر در مجلس سنا، سناتوران این مجلس در رابطه با حمله‌ی خونین دو روز پیش در کابل واکنش نشان دادند و خاطرنشان ساختند که حمله‌ی بی‌رحمانه و خونین طالبان در کابل و شعله‌ور ساختن آتش جنگ در بسیاری ولایات و همچنان عدم انعطاف‌پذیری طالبان در پروسه‌ی صلح؛ این نشست‌ها را به محوریت امریکا و طالبان، بی‌معنا و بی‌نتیجه و یک نوع پنهان‌کاری با مردم و دولت افغانستان گفتند.

این سناتوران خواهان تدابیر جدی برای نجات کشور از توطئه‌های جاری شدند و افزودند که گروه طالبان با نمایندگان امریکا در قطر به خاطر منافع و امتیازگیری گفت‌وگو می‌کنند؛ ولی بدانند که مردم این سرزمین گفت‌وگوهایی را که در آن منافع عمومی تامین و آتش‌بس برقرار نشود، قبول نخواهند کرد.

این سناتوران خواهان این شدند تا ایالات متحده‌ی امریکا جزئیات گفت‌وگوها را با مردم شریک ساخته و از هر گونه پنهان‌کاری در مورد صلح افغانستان خودداری کرده و زمینه‌ی گفت‌وگوها را برای رهبری و مالکیت افغان‌ها مساعد کند.

در مباحث آزاد شماری از سناتوران، حمله‌ی خونین تروریستی دو روز پیش کابل را که مسؤولیتش را گروه طالبان به عهده گرفته است، نهایت غم‌انگیز، دردآور و  جنایت‎کارانه عنوان کرده، گفتند که در این حادثه ده‌ها تن شاگرد مکتب مجروح و شهید شدند که عمق قصاوت، بی‌رحمی و بربریت این گروه را نشان می‌دهد و باید همه بدانند که طالبان به آموزه‌های دینی و اسلامی باور ندارند و باید از سوی نیروهای دفاعی و امنیتی کشور به شدت سرکوب شوند .

فضل هادی مسلم‌یار، رییس مجلس سنا، در رابطه به آغاز دور هفتم گفت‌وگوهای صلح در قطر، گفت به دلیل این که مردم افغانستان در جریان گذاشته نمی‌شوند، این پروسه از آغاز تاکنون مشکوک به نظرمی‌رسد؛ زیرا آنچه به بحث گرفته می‌شود مربوط به مسایل امریکا و طالبان است.